Ebook TERLARIS
Artikel TERKINI

Friday, September 20, 2013

#FACEBOOK - MUDHORAT ATAU MUJARAB?Rata-rata rakyat di #Malaysia memiliki akaun Facebook. Bermula daripada usia 13 tahun sehingga yang berusia 'emas'. 

Menurut statistik 13.3 juta atau 45.5% penduduk Malaysia memiliki akaun facebook. Ini melayakkan Malaysia mendapat tempat ke-8 di Asia dan tempat ke-21 di dunia.

Setiap waktu kita dapat melihat ragam rakan facebook yang gemar meng-update status facebook mereka, dan mereka boleh diketegorikan:

1. Gemar bersajak/berpuisi
2. Berdakwah; mengingatkan rakan telah sampai waktu solat,berzikir dsb.
3. Bercerita tentang pengalaman hidup dialami sepanjang hari.
4. Meluahkan rasa cinta/rindu kepada pasangan
5. Berbisnes ; Promosi produk/servis on-line
6. Memberi/berkongsi tip-tip perniagaan
7. Berfalsafah
8. Berkongsi maklumat/gambar
9. Berpolitik
10. Mengupdate lokasi terkini yang dilawati.

Senarai ini bertambah seterusnya..

Pelbagai lagi aktiviti yang telah/akan kita lihat seolah telah menjadi rutin harian pengguna facebook untuk melawat laman sesawang sosial ini selain #Twitter#Keek, dan #Instagram.

Sehinggakan, jika tidak memiliki akaun #FB boleh dianggap 'kuno' atau ketinggalan zaman oleh masyarakat.

Makcik-makcik yang dulunya tak tahu menggunakan papan kekunci, kini sudah mampu menggunakan tetikus untuk mengemaskini gambar profil terbaru mereka. Setiap minggu pasti ada gambar profil terbaru yg ditukar mengalahkan anak muda pula. Tak caya cuba tanya makcik sebelah tu.


SEJARAH FB

Menurut sejarah awal pembikinan Facebook, ianya telah ditemui pada Februari 2004 oleh Mark Zuckerberg dengan rakan kolej beliau di Havard iaitu Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz dan Chris Hughes.

Pada awal pembinaan laman sosial ini, ia hanya bertujuan untuk digunakan oleh para pelajar Havard University sahaja tetapi kemudiannya telah digunakan oleh kolej-kolej lain di kawasan Boston, Ivy League dan Stanford University

Diam tak diam, pada Ogos 2013, pengguna Facebook telah mencapai seramai 1.5 Billion pengguna yang aktif atau sebanyak 21% daripada penduduk seluruh dunia.

Sekiranya Mark Zuckerberg mengenakan bayaran US$1 sahaja seumur hidup untuk setiap pengguna FB, sudah boleh melayakkan beliau menjadi Billionaire ternama. Makan tak habis beb!

Walaupun beliau memberikan akses FB ini secara percuma, beliau masih lagi kekal menjadi salah seorang Billionaire termuda didunia.

Memiliki keuntungan tahunan melebihi US$ 4 Billion setahun pada tahun 2012. Pendapatan yang diperolehi daripada pengiklanan; banner, post, video dan sebagainya.

Penulis sendiri mula memiliki akaun FB pada awal Ogos 2007. Pada ketika itu aktif keras dilaman sosial MySpace, Friendster, Five (kalau tak silap namanya).

Awal penggunaan adalah atas galakan rakan yang mengatakan algorithm FB lebih baik dan canggih katanya.

Agak terkial-kial juga menggunakan pada awalnya kerana interface yang lebih advance dan agak leceh sedikit daripada MySpace.

[Bersambung]
1 2 3 4 5 Next >>

Topik Berkaitan :
1. FACEBOOK MUDHORAT ATAU MUJARAB? - Zaman Mula Berubah
2. FACEBOOK - MUDHORAT ATAU MUJARAB? - 'Keyboard Warrior'
3. FACEBOOK - MUDHORAT ATAU MUJARAB? - 'Macai' VS 'Toktok'
4. FACEBOOK - MUDHORAT ATAU MUJARAB? - KESIMPULAN.

...
#Ceciter - Apa Pon Boleh
http://fb.me/ceciterceciterIklan Teks :

Telekung IMPORT Vietnam/Indonesia/Organza - KLIK

Anda mencari HOMESTAY di KELANTAN Pada Harga Ekonomi? - Klik

Ingin terjemah Dokumen/Web/Produk Anda kepada bahasa Inggeris/Melayu/Korea? - Klik


Artikel Popular Minggu Ini