Ebook TERLARIS
Artikel TERKINI

Sunday, July 22, 2012

The End of Poverty? [Berakhirnya kemiskinan?]


DOKUMENTARI"  Aku benar-benar bersumpah dengan negeri ini, dan kamu (Muhammad) bertempat di negeri ini, dan demi bapak dan anaknya. Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia berada dalam susah payah. Apakah manusia itu menyangka bahwa sekali-kali tiada seorang pun yang berkuasa atasnya? 
Dia mengatakan: "Aku telah menghabiskan harta yang banyak". Apakah dia menyangka bahwa tiada seorang pun yang melihatnya? Bukankah Kami telah memberikan kepadanya dua buah mata, lidah dan dua buah bibir. Dan Kami telah menunjukkan kepadanya dua jalan. Maka tidakkah sebaiknya (dengan hartanya itu) ia menempuh jalan yang mendaki lagi sukar?. (yaitu) melepaskan budak dari perbudakan, atau memberi makan pada hari kelaparan, (kepada) anak yatim yang ada hubungan kerabat, atau orang miskin yang sangat fakir. Dan dia termasuk orang-orang yang beriman dan saling berpesan untuk bersabar dan saling berpesan untuk berkasih sayang. Mereka (orang-orang yang beriman dan saling berpesan itu) adalah golongan kanan. "
Al-Balad, 90:1-18

Sekiranya Anda MEMILIKI sesuatu melebihi KEPERLUAN, 
BERIKAN ianya semula kepada MASYARAKAT yang MEMERLUKAN

Keperluan anda bukan sahaja WANG RINGGIT; pengetahuan, makan & minum, tempat tinggal, nasihat & motivasi dan sebagainya.


Iklan Teks :

Telekung IMPORT Vietnam/Indonesia/Organza - KLIK

Anda mencari HOMESTAY di KELANTAN Pada Harga Ekonomi? - Klik

Ingin terjemah Dokumen/Web/Produk Anda kepada bahasa Inggeris/Melayu/Korea? - Klik


Artikel Popular Minggu Ini