Ebook TERLARIS
Artikel TERKINI

Saturday, August 17, 2013

KEPERCAYAAN MENJADI SENJATA 'MAKAN TUAN'.


civil war in egypt


Disebabkan perbedaan kepercayaan inilah pergolakan berlaku disana sini. Perbedaan telah dicipta sebegitu lama dengan rapi sehingga tiada siapa dapat melihatnya.

Senjata ini hanya menunggu waktu untuk dipicu satu persatu meragut nyawa anak bangsa yang tidak berdosa yang telah ditanam semenjak zaman nenek moyang kita dahulu. Kita sudah melihat sendiri kerosakan berlaku disana sini bukan ditangan musuh, tetapi ditangan kita sendiri.

Sejak daripada awal kejadian manusia lagi pergolakan tidak pernah henti dan tidak akan henti selagi tiada yang mahu sedar. Masing-masing percaya darah mereka yang berlainan kepercayaan 'halal' bagi mereka. Walau ia darah saudara sendiri.

Berhati-hatilah dengan setiap bicara, kerana satu ayat mampu meragut nyawa bangsa dan mungkin mampu meranap seantero dunia. Ianya adalah satu-satunya senjata tajam yang ada pada diri. Peliharalah ia sebaik-baiknya kerana ia mampu memamah tuannya sendiri.

"Kehancuran seluruh manusia berlaku dengan satu ayat hanya diucapkan oleh seorang alim yang dungu, malah seluruh manusia juga mampu bersatu dengan satu ayat diucapkan oleh seorang pengasih yang bijak"


Tafakur seketika, Dapatkah kita lihat bagaimana kerosakan berlaku disebabkan oleh 'tangan-tangan' kita sendiri?
"Pratt Street"

"Baltimore - 1861"

Konflik Mekah
Konflik Mekah - 31 Julai 1987Tragedi Mynmar - 8 Jun 2012"Bangkit dengan kata-kata bukan melantangkan suara. Air hujan yang menumbuhkan bunga, bukan guruh dilangit" - Rumi


Rujukan : Senarai Konflik 100 Tahun Di Tanah Arab
Iklan Teks :

Telekung IMPORT Vietnam/Indonesia/Organza - KLIK

Anda mencari HOMESTAY di KELANTAN Pada Harga Ekonomi? - Klik

Ingin terjemah Dokumen/Web/Produk Anda kepada bahasa Inggeris/Melayu/Korea? - Klik


Artikel Popular Minggu Ini